Glad i god mat? Med litt hjelp fra meg blir god mat grusomt godt! Onkel Grusom er en produktserie laget med kjærlighet til det grusomt gode liv og råbra ingredienser.

Bruschetta med
paprika og biff
ONKELGRUSOMS Bruschetta med Paprika & Spekeskinke. Krydre biffene med salt og pepper. Stek biffene over høy varme, cirka 2 minutter på hver side i en blanding av smør og olje. La biffene hvile noen minutter før du skjærer dem i skiver. Legg biffskivene over på brødskivene og topp med litt ruccolasalat vendt med noen dråper olivenolje, sitronsaft og en klype salt.
4 ss ONKELGRUSOMS Bruschetta med Paprika & Spekeskinke
2 store skiver brød
2 biff er a ca. 150 g
En god håndfull ruccolasalat.
Noen dråper sitronsaft
Salt og kvernet pepper
Olje og/eller smør til steking

Bruschetta med løk,
tomat og avocado
Grill eller toast brødskivene og smør dem med ONKELGRUSOMS Bruschetta med Løk & Spekeskinke. Skjær tomatene i jevne biter. Bruker du store tomater kan du fjerne den bløte tomatkjernen. Bland tomatene sammen med finsnittet eller hakket rødløk, en spiseskje olivenolje og grovhakket basilikum. Smak til med en god klype salt og litt kvernet sort pepper. Del avokadoen i to, fjern steinen og løsne avokadokjøttet fra skallet med en skje. Topp skivene med tomatsalat, legg på en halv avokado, drypp over noen dråper olje og dryss over tørket chili.
4 ss ONKELGRUSOMS Bruschetta med Paprika & Spekeskinke
2 store skiver brød
300 g tomater
0,5 rødløk
1 stk avokado
Basilikum
Olivenolje
Knust tørket chili

Pasta Arrabiata
Kok pastaen «al dente». Hell av kokevannet, ha pastaen tilbake i gryta og rør inn arrabiata-sausen. Fordel pastaen på tallerkener og dryss over revet parmesan og litt hakket persille eller basilikum hvis ønskelig.
1 glass (135 g) ONKELGRUSOMS Pesto Arribiata
250 g pasta
Revet parmesan

Blåskjellspagetti
med sitron pesto
Vask blåskjellene godt i rennende kaldt vann. Fjern eventuelle skjell som er skadet og ern synlig «skjegg».
Hakk hvitløk og løk. Varm en god klunk olje i en romslig gryte og fres hvitløk og løk under omrøring til løken blir myk og blank. Tilsett blåskjell, rør godt, hell i vin og legg på lokk. Damp blåskjellene til de åpner seg. Løft de dampede skjellene opp fra kasserollen, kraften skal være igjen. Kast eventuelle skjell som ikke har åpnet seg. Spar noen hele skjell til pynt og plukk skjellmaten ut av resten. Kok inn kraften til omtrent halv mengde og rør inn pesto.
Kok spagettien «al dente» og ha spagettien over i sausen. Tilsett blåskjellene og bland alt godt sammen. Fordel spagettien på tallerkener og dryss over litt revet sitronskall, pinjekjerner og litt tørket chili hvis ønskelig.
2-3 ss ONKELGRUSOMS Sitron Pesto
1 kg blåskjell
2 hvitløkfedd
0,5 løk
1, 5 dl hvitvin
200 g spagetti
Olivenolje
Revet sitronskall
Ristede pinjekjerner
Knust tørket chili

Bbq laks
4 personer
Fjern eventuelle ben på laksen. Krydre lett med salt og pepper og legg laksen over på et dobbelt lag med aluminiumsfolie med skinnsiden ned. Pensle laksekjøttet med bbq saus.
Legg laksen over på varm grill og grill under lokk i 15-20 minutter. Laksen er klar når den flaker seg lett, men skal fortsatt ha en saftig og «rosa» kjerne. Pensle på mere saus mot slutten av grill tiden. Rens og skjær fennikel og eple i tynne skiver. Riv hjerte salaten og bland sammen fennikel, eple og salat. Vend inn en klunk olivenolje og noen gode dråper sitronsaft. Krydre lett med salt og pepper. Smør briochebrødene (underdelene) med litt ONKELGRUSOMS Bruschetta med Paprika & Spekeskinke, legg på fennikel- og eplesalat og topp med grillet laks (bruk en skje og løsne fiskekjøttet fra skinnet) og brød.
ONKELGRUSOMS Geniale Grill Guffe
1 glass ONKELGRUSOMS Bruschetta med Paprika & Spekeskinke
1 liten fennikel
800 g laksefilet med skinn
1 eple
1 hjertesalat
Brioche hamburgerbrød
Olivenolje
Sitronsaft
Salt & pepper
Hakket persille

Grillspyd
4-6 spyd
Skjær kjøttet i store jevne biter. Rens og skjær paprika og rødløk i grove biter. Tre kjøttbitene, paprika og løk på spydene. Pensle med litt olje og krydre med salt og kvernet pepper og grill over høy varme i cirka 8-10 minutter.
Snu spydene ofte slik at kjøttet blir jevnt grillet. Pensle over bbq-saus helt mot slutten av grillingen. La gjerne spydene få hvile et par minutter og dryss over sesamfrø og hakket vårløk før servering.
ONKELGRUSOMS Orientalsk Oppkok
600g mørt oksekjøtt
1 stor grønn paprika
1 rødløk
Sesamfrø
Vårløk
Nøytral olje
Salt & pepper
Grillspyd

Tacos med
pulled pork
Riv det varme kjøttet fra hverandre med to gafler og vend det sammen med bbq saus. Fyll varme tortillas med saftig kjøtt, rødkål, guacamole, syltet rødløk, ost…, eller fyll på med noen annet godt du liker.
ONKELGRUSOMS Geniale Grill Guffe eller Orientalsk Oppkok
Pulled pork
Finsnittet rødkål
Guacamole
Syltet rødløk
Smuldret fetaost
Mais tortillas

Cheviche med
kokos og pasjonsfrukt
4 Personer
Skjær fisken i jevne biter på tvers av fibrene i kjøttet. Visp sammen limesaft , eddik og salt. Hakk løken og bland sammen fisk, marinade og løk. La det marinere i kjøleskapet til fisken virker «kokt», cirka 1 time. Sil av marinaden og bland fisken sammen med kokosmelk, finsnittet jalapeno og litt hakket koriander. Fordel chevichen på tallerkener eller bruk et passende fat/tallerken. Dryss over knust tortillachips.
3 ss ONKELGRUSOMS Pasjonsfrukt Eddik
400 g kveite- eller laksefilet, ferskest mulig og uten skinn og ben
1 ts salt
1 dl ferskpressetlime saft
1 rødløk
1 jalapeno
1 dl kokosmelk
2 ferske pasjonsfrukt
Frisk koriander
Tortillachips

Råmarinert laks
med pasjonsfrukt eddik
4 Personer
Skjær laksen i tynne skiver og legg skivene pent på tallerkener eller et fat. Drypp over olivenolje og eddik. Dryss over sesamfrø, finsnittet vårløk og hakket koriander. Serveres med soyasaus.
4 ss ONKELGRUSOMS Pasjonsfrukt Eddik
400 g laksefi let av sushikvalitet
4 ss olivenolje
Sesamfrø
Vårløk
Frisk koriander
Soyasaus

Sprø nudelsalat med
mango og reker
2 Personer
Kok nudlene som beskrevet på pakken. Skyll dem i kaldt vann og la de få renne godt av seg. Skrell og skjær gulrøtter, agurk, mango og rødløk i tynne strimler. Lag dressingen. Rens og finhakk chili og hvitløk, eller knus det sammen i en morter til en fin mos. Bland inn resten av ingrediensene. Bland sammen nudler, grønnsaker, mango, reker og dressing. Dryss over hakkede peanøtter og lit ekstra koriander ved servering.
Dressing:
2 ss ONKELGRUSOMS Mango Eddik
0,5 rød chili
2 hvitløkfedd
1 ss sukker
1,5 ss fi skesaus
1 lime
2 ss vann
2 ss hakket koriander
100 g tynne risnudler
2 mellomstore gulrøtter
0,5 agurk
0,5 -1 mango
1 rødløk
200 g rensede reker
Hakkede peanøtter
Koriander

Jordbær, mozzarella
og spekeskinke med
dadler og fiken eddik
2 Personer
Rens og del jordbærene i skiver eller jevne biter. Riv og fordel salaten utover et passende fat. Legg på jordbær, mozzarella i biter og spekeskinke. Drypp over olje og eddik og krydre lett med salt og pepper.
2 ss ONKELGRUSOMS Dadler og Fiken Eddik
8 jordbær
4 ss olivenolje
200 g fersk mozzarella
8 store tynne skiver spekeskinke
Renset salat
Flaksalt og kvernet sort pepper

Grillet ananas med
chilisukker og mango
eddik
Del ananasen i kløfter. Grill ananasen over middels høy varme til den er gyllen og myk. Bland samme sukker, chili og revet limeskall. Dryss den grillede ananasen med en god klype chilisuker og drypp over noen rause dråper eddik. Serveres gjerne med vaniljeis.
ONKELGRUSOMS Mango Eddik
1 ananas
50 g sukker
0,5–1 ts tørket knust chili/chiliflakes
1 lime
Vaniljeis

Vaffel med mango
eddik og krokan
Smelt sukkeret til gyllen karamell i en stekepanne og rør inn nøttene. Hell det utover et stykke bakepapir og la krokanen bli helt avkjølt før du hakket den opp. Visp sammen alle vaff elingrediensene til en jevn og glatt røre. La røren svelle minst en halv time og stek gylne vafler. Server nystekte vafler med is, dryss over krokan, en liten stråle mango eddik og sjokoladesaus.
Vafler:
3 mellomstore egg
1, 75 dl sukker
5 dl H-melk
3 dl kefir
500 g mel
100 g smeltet smør
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1,5 ts kardemomme
ONKELGRUSOMS Mango Eddik
1 dl sukker
Mango is/sorbet eller vaniljeis
Sjokoladesaus
1 dl grovhakkede
nøtter (pistasj, hassel nøtter eller mandler)

Pavlova med
pasjonsfrukt
Varm ovnen til 150 grader og kle et stekebrett med bakepapir. Visp eggehviten sammen med en klype salt til det skummer. Tilsett sukkeret litt etter litt mens maskinen går ved middels hastighet. Bland maisenna sammen med siste rest av sukkeret før det tilsettes. Skru opp hastigheten og pisk til stiv og blank marengs. Stopp maskinen en gang underveis og skrap ned langs med sidene med en slikkepott. Ha i eddiken og visp i noen sekunder til. Form seks små runde pavlovaer på stekebrettet og sett dem på midterste rille i ovnen. Senk temperaturen til 110 grader og stek videre i en times tid. Skru av varmen, åpne ovnsdøren og la pavlovaene avkjøle seg i ovnen.
Del pasjonsfruktene, skrap ut frukt kjøttet og ha det over i en liten kasserolle. Tilsett sukker og vann. Kok opp og la sausen koke i 3-5 minutter, til den har tyknet noe. Avkjøl sausen og smak til med pasjonsfrukt eddik.
Visp fløten til myk krem. Topp pavlovaene med krem og pasjonsfruktsaus.
PASJONSFRUKTSAUS:
2 ss ONKEL GRUSOMS Pasjonsfrukt Eddik
4 pasjonsfrukt
50 g sukker
0,5 dl vann
1 ss ONKELGRUSOMS Pasjonsfrukt Eddik
4 store eggehviter
En klype salt
225 g sukker
1 ss maisenna
4 dl fløte